Muotokuvan hinta

Haluatko tietää hinnan?

Lyhyesti — 36 euroa per tunti. Kuva kankaalle 40x50cm on valmis 80-300 tunnissa puhdasta aikaa.
Yleensä kaikki kysyvät: Kuinka paljon muotokuva maksaa? Ja he odottavat kuulevansa jonkin summan, esimerkiksi viisi tuhatta euroa tai kahdeksantoista tuhatta euroa. Mikä tahansa kuulemasi summa kuulostaa sinulle suurelta. Koska arvostamme aina omaa työtämme emmekä muiden työtä.
Jos pyydän kolmetuhatta euroa työstä, sanot: «Oi! Se on liian kallista!» Sitten menet työpaikallesi maalaamaan jonkun seinää, tilaat kahdessa päivässä ja pyydät samaa kolmetuhatta, ja tämä maksu näyttää sinusta melko oikeudenmukaiselta. Tai maalaa auton kori ja pyydä viisi tuhatta, sekin on hyvä. Ja muotokuvasta tuhat euroa on kallista, viisisataa euroa on kallista ja kaksisataa euroa on kallista. Miksi?
Kysyn usein: «Kuinka paljon olet valmis maksamaan muotokuvasta?» En ole koskaan kuullut vastausta tähän kysymykseen. Vain moukkaa.
Jos olet kiinnostunut, voin selittää, mistä muotokuvan hinta koostuu. Korkealaatuiseen maalaukseen tarvitaan hyvät materiaalit. Täytyy ostaa paarit ja pieni kangas — noin 100 euroa. (jos iso koko -1000-1200e) Maalit pitää ostaa — vähintään musta, valkoinen, ruskea, sininen, keltainen, okra ja punainen — 7 kpl 20 euroa — yhteensä 140. Ostaa lakkahartsi, ohenne, ohuempi, palettiveitsi, siveltimet — noin 150 euroa. Päästäkseni alkuun minun täytyy ostaa kulutustarvikkeita 400 eurolla. Kaiken tämän tietysti saa kirpputorilta paljon halvemmalla, mutta laadukkaasta maalauksestahan me puhumme, eikö niin?

Miksi teokseni näyttävät yhtä hyviltä kuin museoiden teokset? Koska käytän samoja maalaustekniikoita ja tekniikoita, joita mestarit käyttivät aiemmin. Mistä 40x50cm muotokuvan teos koostuu? (Pidämme yksinkertaista kuvaa, ilman laseja, palkintoja, koruja, nappeja ja muita pieniä yksityiskohtia).
Ensimmäinen päivä. Kankaan valmistelu, kasvojen päälinjojen piirtäminen, imprimatur. 5-6 tuntia.
Toinen päivä. Ensimmäinen varjokerros. 8-10 tuntia.
Kolmas päivä. Toinen varjokerros. 8-10 tuntia.
Neljäs päivä. Kolmas varjokerros. 5-6 tuntia.
Viides päivä. Ensimmäinen veistoksellinen kerros. 8-10 tuntia.
Kuudes päivä. Toinen veistoksellinen kerros. 8-10 tuntia.
Seitsemäs päivä. Kolmas veistoksellinen kerros. 5-6 tuntia.
Kahdeksas päivä. Ensimmäinen värikerros. 8-10 tuntia.
Yhdeksäs päivä. Toinen värikerros. 8-10 tuntia.
Kymmenes päivä. Kolmas värikerros. 8-10 tuntia.
Yhdestoista päivä. Lasitus 8-10 tuntia.
Kahdestoista päivä. Lasitus. 8-10 tuntia.
Meillä on noin sata tuntia.
Monimutkaisuudesta riippuen mikä tahansa vaihe voi vaatia lisäaikaa. Jokaisen kerroksen välillä vaaditaan 2-7 päivän kuivumisaika. Optimistinen aika muotokuvan tekemiselle on noin kuukausi.
Esimerkiksi äskettäinen 150×220 cm muotokuva kesti noin 1200 tuntia aikaa, noin 6 kuukautta työtä. Paljonko tällainen työ maksaisi?
Mietin, kuinka paljon rahaa olet saanut viimeisen kuuden kuukauden aikana työstäsi?

Olemme ottaneet huomioon kuvan luomisen kustannukset. Näiden kustannusten seurauksena syntyy erityinen tuote — taideteos, jolla on taiteellista, kulttuurista ja historiallista arvoa. Omat maalauskustannukset ylittävät kustannusosan satoja kertoja. Keräilijät ja sijoittajat, jotka ostavat taideteoksia huutokaupoista, tietävät tämän hyvin. On erittäin kannattavaa ostaa suoraan taiteilijalta, koska maalauksen sisäistä arvoa (kulttuurista, historiallista ja taiteellista arvoa) ei tässä tapauksessa usein oteta lainkaan huomioon. Joten älä epäröi, tilaa muotokuvia — omia, lapsia ja sukulaisia. Hyvään taiteeseen sijoittaminen kannattaa aina.